Težnja za slobodom

Prvi sat s kojeg sam neopravdano izostala bila je matematika i to u osmom razredu osnovne škole. Nije baš da sam pobjegla, jednostavno, nisam otišla na sat nakon jedne od akcija sakupljanja starog papira. Jednom mjesečno imali smo te akcije i tada bi hrpe papira – kojeg smo mi đaci sakupili po susjedstvu, po neboderima, po kućama zvoneći ljudima na vrata i ponavljajući jednu te istu naučenu rečenicu: „Teta (ili barba) imate li starog papira?“ – ispunile cijelo veliko igralište ispred škole. Ljudi iz „Metisa” dovezli bi na školsko igralište jednu veliku vagu i kamiončić u koji su krcali papir. Bilo je rivalstva između razreda jer bi nakon akcije u školskoj auli osvanuo veliki hamer papir na kojem je pisalo koliko je koji razred sakupio papira. Nije bilo moguće sakupiti više od 8d. Ja sam bila 8c.

Nakon takve jedne akcije Mišel i ja smo umjesto na sat matematike otišli u park. Mišel je gledao avione koji su i tada ostavljali tragove na riječkom nebu i rekao da bi volio imati pištolj i oteti avion. Mislim da nikada nije ostvario tu svoju želju. Umjesto toga, kad sam ga srela mnogo godina kasnije i kad me je pitao čime se bavim, i kad sam rekla da završavam studij, odvratio mi je da on krade po buticima u Italiji. Nisam sigurna je li to bila istina ili se samo pravio važan.

gimnazija
Profesor Marinko Krmpotić o Težnji za slobodom

Težnja za slobodom u svojoj je osnovi autobiografski literarni zapis o odrastanju i traženju same sebe, isprepleten – kako tracima nostalgije, tako i esejističkim pristupom promišljanju o mjestu i ulozi pojedinca u čudu koje se život zove. Uz to, autorica nam kroz prizmu iznošenja iskustava vlastitog odrastanja nudi i dokumentarističke, realne trenutke dramatičnih povijesnih trenutaka raspada jedne i stvaranja nove države, kao i svega lošeg i dobrog što je ta povijesna prekretnica donijela u naše živote.
Marinko KRMPOTIĆ, prof

Komentari

Uglavnom, jako mi je drago da si napisala knjigu, zbog tebe, zbog nas (generacije) i zbog povijesti!

Lada

Tvoje knjige su meni "Knjige na blokove", dijelim ih na blokove od desetak strana na dan, kako bi mi užitak čitanja duže trajao.
Magdalena

Veseli me što si svojim autentičnim pričama uspjela pokazati pravu stvarnost koju smo mi živjeli, a današnja generacija za to malo zna...
Sonja

Imala sam jedan period u životu kad jednostavno nisam mogla čitati, ne ponovilo se. Onda sam počela čitati naše suvremene pisce. Skoro u svakoj knjizi našla sam sebe, kao da je netko prepisivao iz moje tajne bilježnice. Tvoje knjige su mi otkrile nešto posve drugo, shvatila sam razliku između postojati i postajati. Obe tvoje knjige su "Mirta", vječita, inatljiva djevojčica koja se ne miri s činjenicama kao gotovom stvari, već u svojim promišljanjima želi loše učiniti dobrim, teško u lako, obično u neobično, ružno u lijepo. I ostati svoja, ali i moći promijeniti se, postajati. Pročitala sam te dvaput, jednom na brzinu a onda natanane. Svaki put sam našla ono "nešto" ispisano između redaka, ono nešto što se ne čita nego osjeti. Hvala ti na tome.
Jadranka

Ima ONO NEŠTO... Upravo to mi je potvrdilo moja razmišljanja i premišljanja o svom "dobrovoljnom" učestvovanju u Domovinskom ratu ...
Lidija

Priča generacije. Knjiga koja je Rijeci trebala.
Saša

Upravo čitam Vašu knjigu Težnja za slobodom. Toliko toga što ste napisali sam i sam doživio ili čuo, tako da je super da je to netko ostavio u pisanom tragu. Tako da Vam mogu kratko reći: oduševljen sam. 
Nenad

Press

Duško Popović o knjizi Težnja za slobodom
http://hfs.hr/novosti_detail.aspx?sif=5413#.YhX2KOjMJPY (25.3.2020.)

Gostovanje u emisiji Čitateljski kutak nakon delničke promocije Težnje za slobodomOsvrt Slavice Kljajić na promociju u Delnicama u Dnevniku Radija Gorski kotarGostovanje na Radio Rijeci u emisiji Disco Partizani i najava promocije Težnje za slobodomNaruči

Warning: Undefined variable $discount_subscriptions in /home/mirtaigorancom/public_html/wp-content/plugins/paid-member-subscriptions/includes/features/discount-codes/index.php on line 95
hrHrvatski
Scroll to Top