V1 TV

Dokumentarni filmovi

 • Goranski risovi: priča o 138. brigadi HV – dokumentarni film

  Autori: Mirta i Goran Trajanje: 70′ Muzika: Zagor Produkcija: AVFK Delnice 2018. Sudjeluju: Miljenko Balen, Vlade Dasović, Valentin Ivančić Tine, Miljenko Kauzlarić Poček, Nebojša Mance, Rajko Matijašić, Goran Niković, Željko Sokol, Tanja Šafar Balić, Leo Vidmar i Dragutin Vrus Sinopsis: 5. studeni 1991. U tijeku su borbe za preuzimanje vojnih objekata u Delnicama: vojarne i vojnih objekata Velebit-1, Velebit-2 i Velebit-3. Vode se žestoke borbe u inače mirnom i pitomom goranskom gradiću Delnicama. Nakon pregovora, zapovjednici JNA predaju vojarnu, ali ne i objekte V1, V2 i V3. Štoviše, prijete dizanjem u zrak miniranih skladišta municije. Početak je to priče o Goranskim risovima i njihovom ratnom putu koji ih je, kad je bilo potrebno, odveo u Liku i Brinje i brinjski kraj gdje će provesti četiri nemirne ratne godine.

 • Tko pjeva dvostruko moli – dokumentarni film

  Autori: Mirta i Goran Trajanje: 48:53 Muzika: Župni zbor Mrkopalj Opis: 2007. Riječka nadbiskupija organizirala je 3. godišnje hodočašće koje je vodilo kroz Milano, Nicu, Lourdes, Burgos, Santiago de Compostelu, Fatimu, Zaragozu, te Barcelonu. Na put je krenulo preko 600 hodočasnika, u 12 autobusa, predvođeni riječkim nadbiskupom monsinjorom Ivanom Devčićem. Čitavo putovanje, kao i svete mise pratio je i pjesmom uveličao Župni zbor iz Mrkoplja. Ovo je dokumentarni zapis s toga putovanja koje sudionici i danas pamte.

 • Lijep dan vam želim – dokumentarni film

  Autori: Mirta i Goran Trajanje: 26:00 Muzika: Zagor Opis: Kažu da se u Delnicama ništa ne događa. Da se nema gdje što pojesti. Kažu da su dosadne i sive. Kažu i da se nema što vidjeti. Da u njemu žive samo čudaci. Je li zaista tako u najvišem hrvatskom gradu, možete vidjeti u filmu Lijep dan vam želim. U filmu sudjeluju delnička fotografkinja svjetske kvalitete Višnja Bolf, Gordana Kvajo, Slavica Kljajić, ikona Radija Gorski kotar i mnogi drugi.

 • R evolucija – dokumentarni film

  Autori: Mirta i Goran Trajanje: 61′ 05” Muzika: Zagor Produkcija: AVFK Delnice 2015. Sinopsis: Dvadeset godina od osamostaljenja Hrvatske, većina njezinih stanovnika je ili siromašna ili na pragu siromaštva. Nezaposleni, otpušteni radnici dio su surove stvarnosti… Za svih njih izgleda da političke, bankarske i poduzetničke elite ne mare. Ovrhe, blokade i deložacije predstavljaju našu svakodnevicu. Film prati priču korisnika kredita u CHF, obitelji koja očekuje deložaciju iz stana u kojem živi 12 godina, bivšeg novinara u brodogradilištu 3. maj, korisnika usluga Energa, te radnica propale tvornice Kamensko koje su se okupile u istoimenoj udruzi. Primjenjujući drevna znanja o etici, ali i energijama tražimo fizičke i duhovne uzroke i moguće izlaze iz stanja koje prelazi granice čisto ekonomske krize. Film je prikazan na festivalima u SAD-u, Rumunjskoj i Srbiji, te širom Hrvatske. Sjevernoameričku premijeru imao je na Freethought Film Festivalu u Orlandu, na Floridi. Ni u Orlandu, niti na drugim festivalima, nikoga nije ostavio ravnodušnim.


hrHrvatski
Scroll to Top